Het komt bij iedereen wel eens voor. U leent geld uit aan een bekende, zoals een familielid of vriend en krijgt dit na een bepaalde tijd weer terug. In de meeste gevallen gaat dit goed, maar het kan ook voorkomen dat u uw uitgeleende geld niet meer terugziet. Bovendien doet u er ook niet altijd goed aan om geld uit te lenen aan een ander. Het kan zijn dat iemand al in de financiële ellende zit en dat deze lening hem hier nog verder induwt. Daarom is het verstandig om te letten op bepaalde dingen, wanneer u geld uit wilt lenen.
Waarvoor is het geld nodig?
Om te beginnen is het belangrijk om erachter te komen waarvoor de ander het geld nodig heeft. Heeft deze persoon het geld nodig voor een startende onderneming of voor de aankoop van een huis? Kan de persoon zijn rekeningen niet betalen of is er een andere reden waarom hij geld wilt lenen? Het kan zijn dat blijkt dat de persoon al schulden heeft, waardoor het een groter risico wordt om het geld uit te lenen. Als de persoon die geld nodig heeft, een goede bekende is, is het lastig om zijn verzoek te weigeren. U kunt wel proberen om samen te zoeken naar een andere oplossing.
Geld uitlenen
Als u erover uit bent en van plan bent om het geld uit te lenen, zijn er een aantal dingen waarop u moet letten. U spreekt een aantal dingen met elkaar af en zet deze op papier. Zo is het belangrijk om af te spreken of er rente is, hoeveel deze rente is en binnen welke termijn er afgelost moet worden. Als het gaat om grote bedragen, is het niet overbodig om de afspraken vast te leggen in een schuldbekentenis of een notariële akte.
Notariële akte
Als u een hele grote som geld uitleent, is het belangrijk voor beide partijen om dit vast te leggen in een notariële akte. Dit kunt u doen bij een notaris. Dit kan belastingvoordeel opleveren voor zowel de geldverstrekker en voor de geldlener.
Schuldbekentenis
Het is ook mogelijk om een schuldbekentenis te maken. Dit is een verklaring waarin de afspraken opgeschreven worden. De schuldbekentenis moet door beide partijen ondertekend worden, om deze rechtsgeldig te maken. Een schuldbekentenis bestaat uit: een datum, de NAW-gegevens van beide partijen, het bedrag in letters en cijfers, de termijnen waarin terugbetaald wordt en de handtekening van beide partijen. Een schuldbekentenis is niet alleen bij grote bedragen handig, maar ook bij de kleinere bedragen.